13 Δεκ 2007

Πρώτο ραντεβού με ..."έξυπνο σπίτι"

Στις 1-10-07 συναντήσαμε, τον κ. Γιώργο Σαρρή ηλεκτρολόγο Μηχανικό, και βασικό συνεργάτη στην υλοποίηση του προγράμματός μας. Το ραντεβού είχε δοθεί στο σπίτι του γεγονός που θεωρήσαμε ότι είχε καθαρά εθιμοτυπικό χαρακτήρα. Γρήγορα όμως καταλάβαμε ότι είχαμε μπει σε ένα «παράξενο» σπίτι. Τα φώτα άναβαν μόνα τους, η φωτιστική στάθμη τους προσαρμοζόταν αυτόματα κλπ. Είχαμε μπεί σε ένα «έξυπνο σπίτι. Ας το γνωρίσουμε.

Αρχικά μας είπε ότι ο άνθρωπος ξεκίνησε με εγκαταστάσεις που όλοι γνωρίζουμε στα σπίτια μας, όπως οι διακόπτες για να ανάβουμε τους λαμπτήρες, και οι πρίζες για να θέτουμε σε λειτουργία κάποιες ηλεκτρικές συσκευές.
Όμως, είπε, έχουμε φτάσει πια στην εποχή των ηλεκτρονικών υπολογιστών η οποία μας διευκολύνει να χρησιμοποιούμε αυτές τις εγκαταστάσεις εξυπνότερα και ευκολότερα. Π.χ. Για ποιο λόγω να είναι αναμμένο το φως όταν είναι μέρα, για ποιο λόγο εφόσον δεν υπάρχει άνθρωπος σε ένα χώρο να είναι αναμμένο το φως για πιο λόγο εφόσον δεν είναι κάποιος σε ένα σπίτι να είναι η θέρμανση υψηλά. Ή αντίστροφα να ενεργοποιηθούν αυτόματα όλα αυτά όταν μπει κάποιος στο σπίτι. Όλα αυτά έχουν σχέση με την οικονομία και βελτίωση του τρόπου ζωής.
Μας ανέφερε ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες συστημάτων όπως τα BMS (Building Management System) τα οποία είναι προγραμματισμένα εκ των προτέρων και παρακολουθούν κτίρια. Υπάρχουν τα insteps τα οποία μπορεί να τα προγραμματίσει ο καθένας μας καθώς επίσης και τα plc, τα οποία είναι για πιο εξειδικευμένες εργασίες επειδή έχουν μεγάλη ακρίβεια στους χειρισμούς τους.
Το insteps και το logo μπορούν να συνδυαστούν. Αποτελείται από το τροφοδοτικό του και την κύρια μονάδα η οποία διαθέτει εισόδους και εξόδους. Μπορείς νάτο προγραμματίσεις π.χ. σαν απλό χρονοδιακόπτη που θα ανάβει αυτήν την έξοδο στις 8 το πρωί και να κλείνει στις 10. αυτός ο προγραμματισμός είναι τόσο εύκολος αλλά και εξίσου κωμικός αφού για έναν πίκρανα με τρελέ μπορεί να πληρώσει κανείς από 5000$ μέχρι και 10000$ ενώ για ένα logo μπορεί να πληρώσει κανείς μονό 100$
Επίσης μας είπε πως όλες αυτές οι εργασίες που θέλουμε να γίνονται εκτελούνται μέσω ενός τηλεχειριστηρίου το οποίο μας βοηθά π.χ. όταν φεύγουμε από το σπίτι μας να πατάμε ένα κουμπί στο τηλεχειριστήριο και να κλίνουν όλες οι εγκαταστάσεις μέσα στο σπίτι και έτσι να μην χρειάζεται να ανυσηχουμε για το αν υπάρχει κάποιο φως ή κάποια συσκευή σε λειτουργία.
Το μεγάλο πλεονέκτημα του συστήματος είναι η δυνατότητα αλλαγής του προγραμματισμού μέσω του Η/Υ και ενός καλωδίου με το Insteps.Μπορεί να δει και να ελέγχει κανείς όλες τις λειτουργίες από απόσταση. Στο σημείο αυτό ο κος Σαρρής έκανε μια επίδειξη μέσω εντολών στο plc των λειτουργιών φωτισμού του σπιτιού του, συνδέοντας τον υπολογιστή συνδέθηκε με ένα USB καλώδιο στον ηλεκτρικό πίνακα του σπιτιού. Το μεγάλο πλεονέκτημα του ελέγχου των εγκαταστάσεων μέσω Η/Υ, είναι η δυνατότητα απόλυτου ελέγχου των συστημάτων από απόσταση μέσω internet, αλλά και η τηλεειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη ή διαχειριστή του συστήματος για μια ενδεχομένως προβληματική κατάσταση σε κάποιο από αυτά. Μπορεί δηλαδή να ενημερώσει το σύστημα για κάποια παραβίαση, ανεπιθύμητη λειτουργία αντλίας ή διαρροή στις υδραυλικές εγκαταστάσεις, ή εντοπισμό πυρκαγιάς από κάποιο αισθητήρα.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι στον εγκαταστάτη ηλεκτρολόγο ο οποίος δεν είναι υποχρεωμένος να κάνει συνδεσμολογίες όπως παλιά μιας και οι εντολές δίνονται με το καλώδιο εντολών μέσω του πίνακα. Το καλώδιο αυτό, είναι ένα απλό διπολικό καλώδιο χαμηλής τάσης 24 volt που κυκλοφορεί σε μια εγκατάσταση από διακόπτη σε διακόπτη. Πάνω στο ίδιο καλώδιο είναι συνδεδεμένα τα μπουτόν παράλληλα μεταξύ τους.. Κάθε διακόπτης πλέον είναι ένας απλός υπολογιστής και στην ουσία σε αυτού του είδους τις εγκαταστάσεις έχουμε ένα δίκτυο υπολογιστών.
Στην συνέχεια έγινε προγραμματισμός ενός plc οικιακού τύπου LOGO μέσω Η/Υ και απλού κυκλώματος με κύκλωμα μπουτόν και φωτιστικών σημείων αφού πρώτα επεξηγήθηκαν τα διάφορα σύμβολα.
Έγινε μια αναφορά στους αισθητήρες που υπάρχουν και από τους οποίους μπορούμε κατάλληλα να επενεργούμε. Ειδικότερα έγινε αναφορά σε μια λειτουργία του instabus η οποία καταγράφει τις ηλεκτρικές κινήσεις των φωτιστικών σημείων του σπιτιού, και ενεργοποιώντας το μπορεί να τις επαναλάβει όταν λείπουμε.
Τέλος έγιναν διάφορα παραδείγματα με τα σενάρια που εφαρμόζονται σε διάφορες οικιακές εγκαταστάσεις και τις τυχόν παρενέργειες από λανθασμένο προγραμματισμό.
Χαρήκαμε πολύ που είχαμε την τιμή να γνωρίσουμε τον κ. Σαρρή και το “παράξενο” σπίτι του το οποίο είναι σίγουρο ότι θα μας βοηθήσει παρά πολύ για την εργασία μας

Δεν υπάρχουν σχόλια: