21 Νοε 2007

Τι αυτοματισμούς μπορώ να συμπεριλάβω στο σπίτι μου;


Καθένας από εμάς στο δικό του έξυπνο σπίτι μπορεί να συμπεριλάβει κάποιους αυτοματισμούς. Μερικοί από αυτούς είναι:

Κεντρικός ελεγκτής αυτοματισμού
Έλεγχος φωτισμών
Κεντρικό σύστημα συναγερμού
Κεντρικό σύστημα θέρμανσης
Κεντρικό σύστημα διανομής εικόνας-ήχου
Κεντρικό σύστημα δορυφορικής λήψης
Σύστημα ποτίσματος
Σύστημα παρακολούθησης από κάμερα
Έλεγχος ζεστού νερού
Έλεγχος ηλεκτρικών συσκευών
Έλεγχος πισίνας
Έλεγχος καιρικών συνθηκών
Παραδείγματα προγραμματισμού
Eφαρμογές προγραμματισμού
Yπολογιστικά προγράμματα
Remote network connection
Έλεγχος μέσο κινητού

Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
Η υποδομή καλωδιώσεων για τον αυτοματισμό των φωτισμών είναι η ίδια που θα ακολουθούσαμε και στην περίπτωση που θα κατασκευάζαμε τη κατοικία μας με τον ήδη γνωστό τρόπο. Άρα σε αυτήν την περίπτωση ο ηλεκτρολόγος της κατοικίας μπορεί να κάνει την εγκατάσταση με τον συμβατικό έως και σήμερα τρόπο.
Η εγκατάσταση στον τομέα του φωτισμού είναι γενικά απλή και γρήγορη. Δηλαδή μιλώντας κάποιος για 20 γραμμές φωτισμού (20 κυκλώματα) τότε η εγκατάσταση γίνεται μέσα σε μία ημέρα
Μετά την εγκατάσταση ο έλεγχος μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Στις σελίδες μας στο internet μπορείτε να βρείτε αρκετά προϊόντα για να μπορέσετε να ελέγξετε τα φωτιστικά σας. Κάποια από αυτά είναι

επιτραπέζια χειριστήρια τα οποία η εγκατάστασή τους είναι εκπληκτικά απλή αφού το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε είναι να τα τοποθετήσουμε σε κάποιον ρευματοδότη στην κατοικία. Έτσι ο χρήστης έχει την δυνατότητα να τα μεταφέρει στο σημείο που επιθυμεί ή και να χρησιμοποιεί και περισσότερα τους ενός αφού το κόστος τους είναι χαμηλό. Τα χειριστήρια αυτά στέλνουν τα δεδομένα μέσα από την παροχή των 220V για να ελέγξουν τους διακόπτες μας στην κατοικία άρα δεν απαιτείται κάποιος επιπλέον εξοπλισμός. Για πιο απαιτητικούς χρήστες υπάρχουν και οι προγραμματιζόμενοι ελεγκτές (μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και απλοί ) που εδώ ο χρήστης έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει πολλαπλά σενάρια αυτοματισμού. Για παράδειγμα χρησιμοποιώντας τα περιφερειακά του συναγερμού όπως τα αισθητήρια κίνησης, μπορεί να ενεργοποιήσει αυτόματα τους φωτισμούς στον χώρο με την ύπαρξη κίνησης και κάτω από προκαθορισμένες χρονικές στιγμές που επιθυμεί. (δεν απαιτείται να είναι οπλισμένος ο συναγερμός αφού τα αισθητήρια κίνησης είναι πάντα ενεργοποιημένα). Επίσης μπορεί να ελέγξει την κατοικία του μέσα από Ασύρματες Οθόνες που μπορεί να είναι tablet pc ή UMPC με Win XP και να ελέγχει την κατοικία του μέσα αλλά και απομακρυσμένα μέσω του δικτύου του Internet.

τι προϊόντα θα πρέπει να χρησιμοποιήσω;
controller, για να ελέγχει την όλη εγκατάσταση, αλλά και συσκευές .

κάμερες, για να μπορώ να έχω οπτική επαφή με το χώρο
διαδικτυακό θερμοστάτη, για να μπορώ να ρυθμήσω κάποιες λειτουργείες με βάση τη θερμοκρασία (π.χ. ενεργοποίηση καλοριφέρ)
κεντρικό σύστημα ελέγχου: Δυνατότητες κεντρικού ελεγκτή
Γενικό σχέδιο συστήματος αυτοματισμού με την χρήση ‘Controller’.

Στοιχεία Κεντρικού ΕλεγκτήΠεριγραφή Στο κεντρικό σύστημα έχουμε την δυνατότητα να συνδέσουμε τα παρακάτω περιφερειακά με σκοπό τον έλεγχό τους αλλά και τον έλεγχο της κατάστασής τους. Δηλαδή σε όποιο περιφερειακό αλλάξει η κατάστασή του τότε αυτόματα εμφανίζεται στο σύστημα αυτοματισμού.
Συνδέσεις
Digital Inputs: Προσφέρει την δυνατότητα σύνδεσης αισθητήρων, παγίδων, ανεμούρια, αισθητήριο παγετού, βροχής κ.α. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε επαφής είτε αισθητήρια που μεταφέρουν χαμηλή τάση (0-24V).
Παραδείγματα εφαρμογών:Με την χρήση ενός ανιχνευτή κίνησης μπορούμε να ελέγχουμε κάποια/α φωτιστικά μας μέσα στην κατοικία. Με το άνοιγμα της παγίδας στην κεντρική μας πόρτα να μας το αναφέρει φωνητικά, κατά την ενεργοποίηση του εξωτερικού κουδουνιού να μας καλέσει στο κινητό και να μας αναφέρει το συμβάν ή να συνομιλήσουμε με την είσοδο. Και πολλά άλλα που μπορείτε να σκεφτείτε.
Σχεδιασμός:Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι απλά να επιλέξετε τα σημεία που θα χρειαστείτε κάποια αισθητήρια και να έχετε προβλέψει την καλωδίωση.
Καλωδίωση:Τις περισσότερες φορές ένα καλώδιο συναγερμού 4×0,22 ή 6×0,22 αρκεί. Καλό θα είναι κάθε φορά να έχουμε κοιτάξει τις απαιτήσεις του κατασκευαστή του αισθητηρίου.
Υλικα για το σύστημα ασφάλειας



Πηγή: smart home

Δεν υπάρχουν σχόλια: