22 Νοε 2007

ΣΠΙΤΙΑ "ΤΗΛΕ-ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ" ΓΙΑ ΗΛΙΚΩΜΕΝΟΥΣ


Στην Βρετανία ήδη δοκιμάζονται τα «έξυπνα σπίτια», τα οποία φροντίζουν τους ηλικιωμένους, καταγράφοντας τις κινήσεις τους και παρακολουθώντας την υγεία τους. Οι ηλικιωμένοι θα μπορούν θα μπορούν να ζουν ανεξάρτητοι με ασφάλεια στο δικό τους σπίτι και χωρίς να είναι απαραίτητη η παρουσία τρίτου ατόμου. Αυτό βέβαια θα πραγματοποιηθεί με την εγκατάσταση ειδικού εξοπλισμού στο σπίτι.



Συγκεκριμένα, τα «έξυπνα σπίτια» θα έχουν τη δυνατότητα να ειδοποιούν την οικογένεια του ηλικιωμένου ή τον γιατρό του σε περίπτωση που καταγραφούν αλλαγές στην κατάσταση της υγείας του, σημειωθούν πτώση ή τραυματισμός του ή άλλη μη συνηθισμένη συμπεριφορά.
Επιπλέον, το δίκτυο νέων τεχνολογιών στα «έξυπνα σπίτια» θα μπορεί, για παράδειγμα, να διακόπτει την παροχή νερού σε περίπτωση ατυχήματος στο μπάνιο ή διαρροής, όπως επίσης και να ειδοποιεί το κοντινότερο νοσοκομείο ή την Πυροσβεστική σε περίπτωση διαρροής γκαζιού.



Εκτός από αυτό, ειδική συσκευή, τοποθετημένη στο μπάνιο ή στην κουζίνα, θα μπορεί να «δίνει» στους ηλικιωμένους τα φάρμακά τους στη σωστή δοσολογία, τη σωστή στιγμή, ειδοποιώντας τους με ηχητικό σήμα για να μην ξεχνιούνται.
Αυτά τα πρώτα σπίτια «τηλε-φροντίδας» θα υποδεχτούν τους πρώτους τους ένοικους το Φθινόπωρο, κι αν οι αντίστοιχες νέες τεχνολογίες εγκριθούν κατάλληλες, τότε θα αρχίσουν να τοποθετούνται σε χιλιάδες σπίτια ηλικιωμένων και ατόμων με χρόνιες ασθένειες.
Έτσι οι ηλικιωμένοι θα ζουν ανεξάρτητοι χωρίς να επιβαρύνουν την οικογένεια τους και παράλληλα θα έχουν μια ζωή με περισσότερες ανέσεις και πιο ασφαλής.

Πηγή: Εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 06/08/2007

Δεν υπάρχουν σχόλια: