8 Νοε 2007

Το σπίτι ...on line!.

Το σπίτι …online!. “
Είναι ο τίτλος του προγράμματος που μαζί με άλλα 90 από όλη την Ελλάδα, εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή του Ιδρύματος «ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ & ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ», με έδρα την Θεσσαλονίκη.

Αντικείμενο του προτεινόμενου έργου είναι η αξιοποίηση της δυνατότητας εποπτείας και παρέμβασης στον συμβατικό ηλεκτρομηχανολογικό οικιακό εξοπλισμό, με την βοήθεια Η/Υ και προγραμματιζόμενου λογικού ελεγκτή(PLC) -οικιακού τύπου-, μέσω του διαδικτύου.

Πιο αναλυτικά, προτείνεται η τοποθέτηση Προγραμματιζόμενου Λογικού Ελεγκτή (PLC) στον ηλεκτρολογικό πίνακα των οικιών, και μέσω των κυκλωμάτων του ο έλεγχος των οικιακών συσκευών, με συνδυασμό εντολών, είτε του χειριστή μέσω Η/Υ-διαδικτύου, είτε κατάλληλου προγράμματος του ελεγκτή.

Είναι προφανές ότι έκταση των επεμβάσεων ποικίλλει από το αν η εφαρμογή πραγματοποιείται σε ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις ή σε υπό κατασκευή, οπότε και θα μπορούμε να έχουμε πλήρη αξιοποίηση των δυνατοτήτων, όπως:

· Έλεγχο από απόσταση -μέσω του Η/Υ- των υπό επιτήρηση χώρων, είτε μέσω εικόνας από κάμερα, είτε από σήματα αισθητήρων π.χ πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης , είτε ενδείξεων κακής ή μη επιθυμητής λειτουργίας συσκευών όπως φωτιστικών, ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, αντλίας νερού, συσκευών υγραερίου κλπ.

· Παρέμβαση από απόσταση -μέσω του Η/Υ- στην λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών και μηχανημάτων αλλά και δυνατότητα μετάδοσης ηχητικών οδηγιών ή υπενθυμίσεων σε πρόσωπα που ευρίσκονται στον υπό επιτήρηση χώρο.


· Η χρήση της προτεινόμενης τεχνολογικής δυνατότητας, πέραν των άμεσων ωφελειών της, που σχετίζονται με την προστασία της περιουσίας, και την εξοικονόμηση ενέργειας, --από τον περιορισμό των μετακινήσεων για επιτόπιο έλεγχο, την άσκοπη χρήση συσκευών, ή τον έλεγχο κτιριακών βιοκλιματικών μηχανισμών-, προσφέρει επιπλέον και την απαιτούμενη εξοικείωση με την φιλοσοφία των επερχόμενων εξελίξεων που εμπεριέχονται στον όρο «Έξυπνο σπίτι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: