8 Νοε 2007

Προγραμματιζόμενοι Λογικοι Ελεγκτές (PLC)

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ


Ο άνθρωπος ήδη από τα πρώτα του βήματα πάνω στη γη, επιθυμούσε να επινοήσει ή να κατασκευάσει μηχανήματα, τα γνωστά «αυτόματα» μηχανήματα, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ζωή του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, οι κατασκευές του «τεχνίτη» θεού Ήφαιστου όπως για παράδειγμα:

· Ο Τάλλως
Στην Κρήτη, ο Ήφαιστος είχε χαρίσει στον Μίνωα τον Τάλλω, γίγαντα καμωμένο από χαλκό, με ψυχή. Διέθετε μία και μοναδική φλέβα η οποία ξεκινούσε από τον λαιμό και κατέληγε στον αστράγαλό του, όπου μια βίδα έκλεινε την έξοδό της. Μέσα στην φλέβα του Τάλλου κυλούσε ο ιχώρ, δηλαδή το «αίμα των αθανάτων», θείο υγρό που του έδινε ζωή. Έργο του ήταν να διατρέχει τις ακτές της Κρήτης τρεις φορές την ημέρα, να ρίχνει βράχους στα εχθρικά πλοία, να σκοτώνει τους εισβολείς σφίγγοντας τους με τα μπράτσα του στο πυρωμένο στήθος του, και τέλος να περιφέρει από χωριό σε χωριό του νόμους που θεσμοθετούσε ο Μίνωας.

· Οι χρυσές υπηρέτριες
Εκτός από τον Τάλλω ο Ήφαιστος είχε κατασκευάσει, για προσωπική χρήση άλλα δύο ανθρώπινα όντα, δυο χρυσές υπηρέτριες, ολόιδιες με ζωντανές κοπέλες, με μυαλό και με φωνή και με αντοχή, για να τον στηρίζουν στις μετακινήσεις τους, επειδή ο αρχιμάστορας των Θεών δεν είχε γερά πόδια.

· Ο σκύλος του Δία
Έναν χρυσό σκύλο είχε κατασκευάσει ακόμα ο Ήφαιστος και του είχε δώσει ψυχή, για να φυλάει τον Ναό του Δία στην Κρήτη. Αυτόν τον σκύλο τον έκλεψε αργότερα ο Πανδάρεος και τον εμπιστεύθηκε στον Τάνταλο να του τον κρύψει, κι από αυτό η οργή του Δία ξέσπασε πάνω σ΄αυτούς και στην γενιά τους.

· Οι βρύσες του Αιήτη
Για να δείξει την ευγνωμοσύνη του στον Ήλιο, που τον είχε βοηθήσει στην Γιγαντομαχία, ο Ήφαιστος φιλοτέχνησε στο παλάτι του γιου του Αιήτη, στην Κολχίδα, πολλά και θαυμαστά πράγματα, και πάνω από όλα τις μαγικές τέσσερις κρήνες στη σειρά, από τις οποίες έτρεχε γάλα, κρασί, άρωμα και νερό ζεστό ή κρύο, ανάλογα με την εποχή.


O πρώτος υπολογιστής, ο αστρολάβος των Αντικυθήρων .
Πέρα από την φαντασία και τους μύθους, ο άνθρωπος κατάφερε να επινοήσει μηχανισμούς όπως ο μηχανισμός ή ο αστρολάβος των Αντικυθήρων.
Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι μια συσκευή αστρονομικών υπολογισμών που χαρακτηρίζεται παγκόσμια ως ο "Αρχαιότερος Υπολογιστής". Κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. στη Ρόδο και διέθετε 32 γρανάζια. Κατά τη μεταφορά του στη Ρώμη, το πλοίο βούλιαξε κοντά στα Αντικύθηρα και ανακαλύφθηκε γύρω στα 1900 από ομάδα σφουγγαράδων. Σήμερα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Η εξέλιξη των αυτοματισμών, όπως ήταν λογικό, ακολούθησε την πορεία εξέλιξης της τεχνολογίας. Οι πρώτοι αυτοματισμοί ήταν καθαρά μηχανικοί, όλοι οι έλεγχοι δηλαδή καθοριζόταν από την κίνηση γραναζιών και μοχλών. Το μεγάλο άλμα στους αυτοματισμούς έγινε με τη χρήση του ηλεκτρισμού. Το κύριο εξάρτημα των ηλεκτρονικών αυτοματισμών είναι ο ηλεκτρονόμος.

ηλεκτρονόμος ή ρελέ
Ο ηλεκτρονόμος ή ρελέ (relay) ή ρελές είναι ένας ηλεκτρικός διακόπτης που ανοίγει και κλείνει ένα ηλεκτρικό κύκλωμα κάτω από τον έλεγχο ενός άλλου ηλεκτρικού κυκλώματος. Στην αρχική μορφή του, ένας ηλεκτρομαγνήτης ενεργοποιούσε το διακόπτη, με το άνοιγμα ή κλείσιμο μιας ή περισσότερων επαφών. Εφευρέθηκε από τον Τζόζεφ Χένρυ το 1835. Επειδή ένας ηλεκτρονόμος είναι ικανός να ελέγχει ένα κύκλωμα εξόδου υψηλότερης ισχύος από το κύκλωμα εισόδου, μπορεί να θεωρηθεί, γενικά, μια μορφή ηλεκτρικού ενισχυτή.



Μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο αρχίζει η ηλεκτρονική εποχή. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα έχουμε τις πρώτες ηλεκτρονικές συσκευές, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τους ασύρματους και το ραντάρ, των οποίων κύριο εξάρτημα ήταν η ηλεκτρονική λυχνία.

Eniac
Το 1945 κατασκευάστηκε ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής, ο ΕΝΙΑC, ο οποίος χρησιμοποιούσε λυχνίες. Ο ΕΝΙΑC δεν θύμιζε σε τίποτα τους σημερινούς υπολογιστές, ήταν ένα ολόκληρο εργοστάσιο που έλυνε μαθηματικές εξισώσεις. Ο ENIAC, αγγλική συντομογραφία του Electronic Numerical Integrator and Computer (Ηλεκτρονικός αριθμητικός ολοκληρωτής και υπολογιστής), ήταν ο πρώτος μεγάλης κλίμακας επαναπρογραμματιζόμενος, ηλεκτρονικός, ψηφιακός υπολογιστής ικανός να λύσει ένα πλήρες εύρος υπολογιστικών προβλημάτων, αν και είχαν χτιστεί ήδη υπολογιστές με αυτές τις ιδιότητες


Mετά το 1950 και με τη χρήση των τρανζίστορ έχουμε τους πρώτους πραγματικούς υπολογιστές που χρησιμοποιούνται κυρίως στο θέμα της μηχανογράφησης, δηλαδή στην αποθήκευση και διαχείριση μεγάλων αρχείων δεδομένων.

Από την δεκαετία του ’60 ήδη οι μηχανικοί άρχισαν να σκέφτονται τρόπους για να αξιοποιήσουν τις καταπληκτικές δυνατότητες των υπολογιστών στη βιομηχανία. Από τις πρώτες εφαρμογές των υπολογιστών στη βιομηχανία ήταν οι αυτόματες εργαλειομηχανές (τόρνοι,φρέζες κτλ), οι οποίες μέχρι τότε χρησιμοποιούσαν κυρίως μηχανολογικούς και λιγότερο ηλεκτρονικούς αυτοματισμούς.

Ο μίνι-υπολογιστής PDP-8Η DEC παρουσίασε το 1968 τον πρώτο εμπορικά πετυχημένο μίνι-υπολογιστή, τον PDP-8. Τιμή τότε : 20.000 δολάρια.


Ο υπερ-υπολογιστής Cray
Ο Cray είναι o πρώτος "πανίσχυρος" υπολογιστής που παρουσιάστηκε για πολύ βαριές υπολογιστικές εργασίες την δεκαετία του 1970, καθιερώνοντας ουσιαστικά τον όρο του "υπερυπολογιστή" (super -computer) Aπόγονοι του χρησιμοποιούνται ακόμη και σήμερα (γενιές Cray-2 και Cray-3).


Η επανάσταση της πληροφορικής ξεκινά το 1975 με την κατασκευή του πρώτου μικροϋπολογιστή.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 οι εταιρίες παραγωγής ηλεκτρονικού υλικού εμφανίζουν στους μηχανικούς και τεχνικούς της βιομηχανίας ένα νέο προϊόν αυτοματισμού, το οποίο ονόμασαν PLC. Η πλήρης ονομασία αυτής της νέας συσκευής είναι Programmable Logic Controller (Προγραμματιζόμενος Λογικός Ελεγκτής).

Πηγές:
· Συστήματα Αυτοματισμών, Β! τόμος, Ηλεκτρολογικού Τομέα ΤΕΕ, των Ζούμη Νικόλαου, Καφφετζάκη Παναγιώτη, Σάλτη Γεώργιου, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο ΥΠΕΠΘ, Αθήνα 2000.

· Ιστοσελίδα Κέντρου διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας.
www.tmth.edu.gr

· Ιστοσελίδα Ιστορία της Τεχνολογίας του Στ. Γ. Φραγκόπουλου, Δρ.Μηχ., Καθηγητή ΤΕΙ Αθήνας
http://sfrang.com

1 σχόλιο:

Γ.Σ. είπε...

ΠOΛY KAΛH ΔOYΛEIA ΣΥΝΕΧΊΣΤΕ.