13 Νοε 2007

To "Έξυπνο σπίτι"

Την τάση που επικρατεί για σχεδιασμό και ενοποίηση όλων των εγκαταστάσεων σε ένα σύγχρονο σπίτι, από τα συστήματα ήχου και video έως τον έλεγχο του φωτισμού ή της θέρμανσης υλοποιούν διάφορες εταιρείες προσφέροντας τις δικές τους τεχνολογικές λύσεις. Μια από αυτές είναι και το C-Bus της Clipsal που παρουσιάζουμε παρακάτω:


Πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα


Το C-BUS εξαλείφει την ανάγκη να πηγαίνετε από δωμάτιο σε δωμάτιο για την ρύθμιση των κουρτινών, των ηλεκτρικών ρολών, του φωτισμού, της θερμοκρασίας και των audio - video συστημάτων. Είτε μέσω μιας εύχρηστης έγχρωμης οθόνης αφής, ενός τηλεχειριστηρίου είτε μέσω των πληκτρολογίων, το C-BUS είναι πάντα στην άκρη του χεριού σας.
Με το C-BUS παραδίδεστε στην πολυτέλεια με το πάτημα ενός μόνον πλήκτρου. Η ευελιξία του συστήματος επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να δημιουργεί διάφορα δικής του επιλογής σενάρια φωτισμού όπως διαδρομές, πλήκτρα πανικού, πλήκτρα " all off " και πολλά άλλα. -

Φανταστείτε με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου, η ένταση των φωτιστικών να μειώνεται, να κλείνουν τα ρολά, η τηλεόραση plasma να ανοίγει και να ξεκινά η αγαπημένη σας ταινία. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το pop cornκαι τα αναψυκτικά!- Φανταστείτε οι κουρτίνες ή τα ρολά των παραθύρων σας να είναι προγραμματισμένα να ρυθμίζονται σε συγκεκριμένες ώρες για να μειώνουν την αντηλιά για να προστατεύονται τα ευαίσθητα υφάσματα ή τα έργα τέχνης από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.- Φανταστείτε την νύχτα τα φωτιστικά των διαδρόμων να ανάβουν αυτόματα καθώς εσείς περνάτε.- Φανταστείτε τι μπορεί να προσφέρει το C-BUS στον τρόπο ζωής σας.


Εξοικονόμηση ενέργειας - κόστους

Τα εξωτερικά φώτα του περιβάλλοντα χώρου θα μπορούν να ανάβουν και να σβήνουν βάση χρονοπρογράμματος ή μέσω φωτοκύτταρου επιτρέποντας στο ιδιοκτήτη να αυτοματοποιήσει τον εξωτερικό φωτισμό ώστε να εξασφαλίζει ότι τα φώτα σβήνουν όταν δεν χρειάζονται εξοικονομώντας ενέργεια. Με ένα μόνο πλήκτρο στην είσοδο της οικίας σας θα μπορείτε να σβήνετε αυτόματα όλα τα φωτιστικά.Η διάρκεια ζωής των λαμπτήρων μεγαλώνει όταν χρησιμοποιούνται dimmer απομακρύνοντας τα διαστήματα μεταξύ των πολυέξοδων αλλαγών λαμπτήρων.Επιλέξτε μια ενεργειακά οικονομικότερη θερμοκρασία όταν λείπετε, και προγραμματίστε την αυτόματη προσαρμογή σε πιο άνετα επίπεδα την ώρα που έχετε σκοπό να γυρίσετε σπίτι σας.
Κεντρική Διαχείριση - Διανομή ήχου
Απολαύστε την αγαπημένη σας μουσική σε όλο το σπίτι ή μόνο στο δωμάτιο που επιθυμείτε με το Σύστημα Κεντρικής Διανομής Ήχου. Ζήστε την εμπειρία μιας ταινίας με ήχο digital surround. Ακούστε το αγαπημένο σας CD καθώς διαβάζετε ενώ τα παιδιά σας παίζουν video games στο playroom και η σύζυγος ακούει ραδιόφωνο στην βεράντα. Ελέγξτε την μουσική σας από οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού σας. Δεν χρειάζεται πλέον να πηγαίνετε στο στερεοφωνικό για να αλλάξετε πηγή ήχου, να επιλέξετε το CD , να αλλάξετε τραγούδι ή να ρυθμίσετε την ένταση του ήχου.

Μοναδικές Συνθήκες Άνεσης


Το C-BUS προσφέρει μια ολοκληρωμένη λύση για τον έλεγχο της κατοικίας δημιουργώντας μοναδικές συνθήκες άνεσης απλοποιώντας την καθημερινότητά σας.Ο φωτισμός διαμορφώνει το τέλειο σκηνικό και δημιουργεί το επιθυμητό σκηνικό για κάθε περίπτωση. Είτε είναι μια βραδιά κινηματογράφου, ενός ρομαντικού δείπνου για δύο, ένα party είτε ένα ήσυχο πρωινό Κυριακής διαβάζοντας την εφημερίδα, ο φωτισμός δημιουργεί την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Οι μονάδες dimmer έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τον εσωτερικό φωτισμό σύμφωνα με τα επίπεδα του φυσικού φωτισμού ή με σταδιακές μεταβολές σε προκαθορισμένες ώρες της ημέρας. Με το πάτημα ενός μόνο πλήκτρου είναι πολύ ευκολότερο να ελέγχεται ο φωτισμός σε όλο το σπίτι, ανάβοντας τα φώτα στο γκαράζ, στο master υπνοδωμάτιο είτε απλά για πλάκα όλα τα φώτα μαζί με το πάτημα ενός πλήκτρου. Επιπλέον, μέσω των ανιχνευτών κίνησης είναι δυνατόν να ανοίγουν τα φώτα μόλις εισέρχεστε στο δωμάτιο κάτι που είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε καλεσμένους ή σε ηλικιωμένους.Οι κουρτίνες και τα ρολά μπορούν να συνδεθούν στο C-BUS ώστε να κλείνουν αυτόματα μόλις νυχτώνει ή όταν θέλετε να δείτε κάποια ταινία.


Η είσοδος


Ο χώρος κοντά στην είσοδο είναι η ιδανική θέση για την τοποθέτηση μιας οθόνης αφής. Έτσι όταν γυρνάτε στο σπίτι σας μπορείτε να ανάψετε τα φώτα σε όποιο χώρο του σπιτιού σας επιθυμείτε και να ενεργοποιήσετε το CD σας να παίζει την αγαπημένη σας μουσική.Από εκεί μπορείτε να κλείσετε τις κουρτίνες ή τα ρολά, να ρυθμίσετε την θέρμανση και να ελέγχετε ολόκληρο το σπίτι.Η οθόνη αφής μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν θυροτηλεόραση από όπου μπορείτε να βλέπετε ποιος είναι στην πόρτα σας. Για την ακρίβεια μπορείτε από αυτή την οθόνη να βλέπετε όλες τις κάμερες που βρίσκονται τριγύρω στο σπίτι σας.Επιπλέον, επειδή οι κάμερες καταγράφουν ψηφιακά, μπορείτε να βλέπετε τι συμβαίνει στο σπίτι σας και όταν εσείς λείπετε από αυτό.Καθώς φεύγετε από το σπίτι σας, η οθόνη αφής σας επιτρέπει να κλείνετε τα φώτα, την θέρμανση, το αέριο ή την παροχή του νερού και να ενεργοποιείτε την προσομοίωση παρουσίας σας στο σπίτι.



Το καθιστικό


Πιθανότατα ο χώρος με τις περισσότερες χρήσεις σε όλο το σπίτι. Την μια στιγμή είναι γεμάτος θόρυβο και τα παιχνίδια των παιδιών, μετά μεταμορφώνεται σε ένα χώρο για το καθημερινό φαγητό και στην συνέχεια υποδέχεστε σ' αυτόν τους φίλους σας.Σε ένα τέτοιο χώρο απαιτείται η χρήση έξυπνου φωτισμού για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις διαφορετικές λειτουργίες.Η διασκέδαση είναι το ίδιο απαραίτητη και για τους μεγαλύτερους αλλά και για τα παιδιά. Ο εξοπλισμός θα πρέπει να είναι απλός στον χειρισμό και συνάμα να εμποδίζει τους μπόμπιρες από το να χώνουν το τοστ στο video .Με το να έχετε τη δυνατότητα να βλέπετε ποιος σας χτυπάει το κουδούνι από όλες τις τηλεοράσεις της οικίας σας σημαίνει ότι δεν θα χρειάζεται να αφήσετε την προσοχή σας από τα παιδιά για κάποιο μεγάλο διάστημα.Συγκεντρώνοντας τον απαιτούμενο εξοπλισμό σε ειδικά ερμάρια και στην ψευδοροφή κάνει τον χώρο αυτό ακόμα πιο πρακτικό και πιο εύκολο στο να τον διατηρείτε σε τάξη.

Η κουζίνα


Η καρδιά πολλών σπιτιών. Η κουζίνα είναι το μέρος που μαγειρεύετε, που συχνά τρώτε και το σημείο που όλοι καταλήγουν σε ένα party . Αν είστε όπως πολλοί άλλοι άνθρωποι, περνάτε πολλές ώρες της ημέρας σας στην κουζίνα.Αν είστε στην κουζίνα το πρωί ετοιμάζοντας πρωινό ή ετοιμάζοντας το κολατσιό των παιδιών δεν θα προτιμούσατε τα φώτα να είναι ρυθμισμένα σε χαμηλότερη ένταση φωτισμού;Ή αν διασκεδάζετε, δεν θα σας άρεσε η δυνατότητα να ρυθμίσετε την «σωστή ατμόσφαιρα» με μια σκηνή φωτισμού η οποία θα ρυθμίζει τα φώτα στην ένταση που επιθυμείτε;Ή όταν κάθεστε για φαγητό να μπορούσατε να «ρίξετε στο σκοτάδι» τον νεροχύτη με τα λερωμένα σκεύη;Και φυσικά θα πρέπει να μπορείτε να δείτε τηλεόραση ή ποιος σας χτυπάει την πόρτα.

Το σαλόνι

Μερικές φορές επίσημο μα πάντα με στυλ. Φυσικά και επιθυμείτε να έχετε πρόσβαση στον εξοπλισμό διασκέδασης και θέλετε ο φωτισμός να αναδεικνύει την επίπλωση και την διακόσμηση σας, αλλά δεν θέλετε όλα αυτά να βρίσκονται σε κοινή θέα.Χρησιμοποιώντας το σύστημα C-BUS μπορείτε να απομακρύνετε από το χώρο του σαλονιού όλη αυτή την ακαταστασία των Hi - Fi και την συστοιχία των remote controls αντικαθιστώντας τα με ένα μια φορητή οθόνη αφής.Η οθόνη plasma θα είναι έτοιμη να σας ψυχαγωγήσει, κρυμμένη έξυπνα πίσω από έναν πίνακα, ο οποίος θα εξαφανίζεται όταν την χρειάζεστε. Μπορείτε να βλέπετε τις αγαπημένες σας ταινίες στο Home Cinema αλλά αν δεν έχετε το χώρο έχουμε τη δυνατότητα να «κρύψουμε» και το ηχοσύστημά σας. Και φυσικά, μπορείτε να χρησιμοποιείται την οθόνη σας για να έχετε πρόσβαση στο Internet .Πως θα σας φαινόταν πατώντας μόνο ένα πλήκτρο να ρυθμίζατε τα φώτα για να δείτε την αγαπημένη σας εκπομπή στην τηλεόραση; Πατήστε ένα άλλο πλήκτρο και τα φώτα θα ανάψουν πλήρως για να βοηθήσετε τα παιδιά σας στα μαθήματα. Πατήστε ένα άλλο πλήκτρο για να χαμηλώσετε τα φώτα και να δείτε τα εγγόνια σας να κοιμούνται στην αγκαλιά σας καθώς τους διαβάζετε ένα παραμύθι.Η άνεση και η λειτουργικότητα ορίζουν ένα προχωρημένο σύγχρονο σύστημα ελέγχου του φωτισμού. Ο φωτισμός ρυθμίζεται εύκολα είτε από τους επίτοιχους διακόπτες είτε από την οθόνη αφής.


Τα υπνοδωμάτια


Το σημείο από το οποίο ξεκινάτε και τελειώνετε κάθε μέρα σας. Όταν ξυπνάτε το πρωί μπορείτε να πάρετε τον έλεγχο του σπιτιού σας και να το στείλετε απαλά για ύπνο το βράδυ. Μπορείτε να ξυπνήσετε με την αγαπημένη σας μουσική, το σύστημα θα έχει ενεργοποιήσει αυτόματα την θέρμανση μισή ώρα πριν ξυπνήσετε.Ο απαλός φωτισμός θα σας βοηθήσει να σηκωθείτε το πρωί, ενώ μόλις βραδιάσει διάφορα σενάρια θα δημιουργούν την κατάλληλη ατμόσφαιρα.Θέλετε ρομαντική ατμόσφαιρα; Τίποτα πιο εύκολο. Ορίζοντας ένα σενάριο, μπορείτε να ρυθμίζετε τα φώτα γύρω από το κρεβάτι σε χαμηλή στάθμη ενώ το φως πάνω από τζάκι θα έχει σχεδόν την κανονική του ένταση.Μπορείτε να πατάτε το πλήκτρο για να κλείνουν τα φώτα και να σας αφήνει διαθέσιμο χρόνο για να φτάσετε στο κρεβάτι σας.Σας αρέσει να βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι; Μπορείτε να προγραμματίσετε τα φώτα ώστε να μειώνεται αργά - αργά η έντασή τους σταδιακά έως ότου κλείσουν καθώς εσείς αποκοιμιέστε βλέποντας τηλεόραση.Αν σηκώνεστε το βράδυ για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα μπορείτε να ανάβετε το φως του λουτρού από το κρεβάτι σας. Ή ακόμα καλύτερα, μπορείτε πατώντας ένα πλήκτρο να ανάβετε τα φώτα του διαδρόμου και του λουτρού σε χαμηλή στάθμη ώστε να μην ενοχληθεί και ο σύντροφός σας ή τα παιδιά σας. Το σύστημα είναι εξαιρετικά ευέλικτο και με απεριόριστες δυνατότητες.Ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχαγωγίας σημαίνει ότι όταν πατάτε το pause στην τηλεόραση ή το DVD στο σαλόνι και πηγαίνετε για ύπνο, μπορείτε να συνεχίσετε από εκεί που είχατε μείνει.Ολικός έλεγχος της κατοικίας σημαίνει ότι μπορείτε μέσω μιας οθόνης αφής να ελέγχετε όλα τα συστήματα του σπιτιού από ένα σημείο.



ΠΗΓΗ: LIPSAL INTEGRATED SYSTEMS

Δεν υπάρχουν σχόλια: